Zemljište, parcela, plac

Kupovina zemljišta na otoku Visu nije laka i jednostavna. Nije dovoljno imati novac, a njega ionako nikad nema dovoljno, već treba i puno istraživati, čitati, raspitivati se i logično zaključivati. Po prirodi sam “control freak”, pa iako brzo donosim odluku, prije nego je realiziram trudim se nepogriješiti u koracima da ne bih kasnije zažalio. Pa samog sebe sto puta preispitujem jesam li sve provjerio i bio dovoljno oprezan.

Da se razumijemo, u cijeloj Hrvatskoj ima raznih prevara i muljanja oko prodaja parcela i kuća pa otok Vis po tome nije poseban. Mi smo jednostavno takvi i tu nema “pomoći”. Znate onu poslovicu “ajmo onda pošteno ako ne može drugačije”. Puno ona govori o našem mentalitetu, iako je izgovorena u šali. Morate imati otvorene “četvore” oči i ne vjerovati nikome na riječ. Svaka kupoprodaja je pomalo rizična i kad je i provedete nema 100 % sigurnosti da neće biti nekakvih dodatnih repova ili poteškoća.

Tako je krenula moja prošlogodišnja potraga za komadićem viškog zemaljskog raja. U kolovozu 2020., za vrijeme boravka na Visu u doba mog godišnjeg odmora, odredio sam da ću u potragu za zemljištem krenuti u dva smjera.

Prvi smjer je bio “Njuškalo”, najpopularniji oglasnik u Hrvatskoj, na kojem se lako pretražuje ponuda svih vrsta parcela i kuća.

Drugi smjer je bilo terensko istraživanje, pregledavanje zemljišta koja nisu oglašena na prodaju u Njuškalu već imaju tablu s oglasom na licu mjesta, dakle na konkretnoj lokaciji. U ovaj oblik istraživanja spadalo je i razgledavanje lokacija koje nemaju niti tablu ali su zapuštena i djeluju da na njima nije nitko boravio godinama. U tom slučaju razmišljao sam pronaći vlasnika i pitati ga bi li on bio zainteresiran za prodaju.

Na Njuškalu imam uključenu opciju alarma, pa čim se pojavi novi oglas stigne mi obavijest na moj e-mail da pogledam na njihovim stranicama o čemu se radi. U globalu, moj dojam je da se godinama “vrte” isti oglasi s previsokim i nebuloznim cijenama, kao da tim oglašivačima nije stalo da uopće prodaju svoju nekretninu. Naravno, poznato mi je stanje otočkog uma da “nije priša” te da prodavatelj čeka da naiđe osoba, obično stranac, koja je spremna “iskrcati kamion novca”. Takve oglase nikad ne kontaktiram jer je to gubljenje vremena.

No, ponuda i potražnja diktiraju cijenu, a jasno mi je bilo da ponuda građevinskog zemljišta na Visu nije velika. Evo, u ovom trenutku dok ovo pišem na Njuškalu se može pronaći samo 40 građevinskih zemljišta dok je u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji u ponudi 2633 oglasa.

Vis nije jeftin i gotovo je nemoguće naći parcelu ispod 150 eura po m2, nevažno na veličinu zemljišta. To mi je vrlo nelogično, zato jer broj kupaca koji mogu kupiti parcelu od 2-3 ili više tisuća kvadrata je neusporedivo manji od onih koji mogu kupiti plac veličine npr. 300 m2. Pa zar nije razumno da se onda takva velika zemljišta prodaju po cijeni od 100 eura ili manje? Tko zna kako bi se ja postavio da ja prodajem takvo jedno veliko zemljište? Svoju djedovinu! Vjerojatno isto kao i sadašnji prodavatelji. 🙂

Za mene je bila otegotna okolnost što su zemljišta, koja su mi bila u krugu favorita, bila cjenovno nedostupna. Cijena za takve placeve kretala se od 200 eura pa na više. Radilo se o lokacijama s predivnim i nezaklonjenim pogledom na more što je bio moj uvjet u potrazi. U stvari možda bih se i mogao “financijski ispružiti” do tih iznosa ali onda bi morao “štedjeti” na izgradnji objekta da održim cijeli projekt u okviru planiranog budžeta.

Na prvi red uz more sam odustao, jer dati 400 ili 500 eura po m2 nisam smatrao opravdanim samo zato da mogu “piškiti” u more sa svog “grunta”. Radije bih taj novac potrošio na bazen sa solarnim dogrijavanjem vode, pa se u njemu mogu kupati već od Uskrsa. Doduše, u njemu ne mogu piškiti, ali što je tu je… he he…

U nastavku ovog teksta o konkretnim zemljištima koje sam razgledao.

5 comments
  1. Poštovani Zorane,moj otac je davnih 70-tih kupio čak tri placa na Visu i tek je na trećem gradio kuću.Prvi plac se ispostavilo da je vlasništvo više ljudi,neki su odavno u Australiji i naravno uvek je neko od suvlasnika protiv prodaje tako da je kupovina propala.Drugi plac je bio poljoprivredno zemljište.Tek treći plac je bio gradjevinsko zemljište i tu su moji gradili vikendicu.

    1. Pozdrav Maja, nekad je bilo puno teže znati što je građevinsko zemljište i čije je vlasništvo nego danas. Internet ipak olakšava pretragu. Imate li još uvijek tu vikendicu?

    1. Pogledajte u Zagrebačkoj ulici na Kutu grad Vis,plac gradjevinski oko 400 kvadrata,pogled na more.Nalazi se ispred Iris apartmana.Srećna kupovina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti