Financijski plan i posjet prvoj parceli

Parcele koje sam gledao prošlog ljeta morale su zadovoljavati tri osnovna kriterija. Prvi kriterij je nesmetan pogled na more sada, ali i u budućnosti, kako mi nebi netko drugi svojom gradnjom zaklonio pogled. Drugi kriterij bila je veličina zemljišta od 300 do 600 m2. Treći je bio povoljna cijena. Plan mi je za budžet od 200.000 eura kupiti zemljište i izgraditi objekat. Dodatno računam još neki novac uložiti za uređenje zemljišta i namještanje objekta, a kao svaki pravi “financijski štreber” 10 % investicije ostavio sam kao rezervu za nepredviđene radove/troškove. Sve u svemu ukupno maksimalno do 250.000 eura. Naravno da se neću buniti ako bude manje od tog iznosa, a vrijeme će pokazati je li ovo moguće. 🙂

Dakle, ako želim za taj novac finalizirati objekat moram strogo paziti na cijenu zemljišta. Što ga skuplje platim to će mi nekretnina biti “manja”. Kako u navedeni budžet planiram 160 m2 bruto objekta, (dvije etaže po 80 m2), okvirno sam računao cijenu izgradnje do 1000 eura po m2. U ovu cijenu planirao sam i terase, koje moraju biti dovoljno velike da “glume” ljetni dnevni boravak na moru, a površina terasa bi bila oko 20 m2 po etaži odnosno ukupno 40 m2. Terase su naravno jeftinije nego unutrašnje uređenje pa računam da se u ovaj budžet trebaju uklopiti i troškovi dozvola te priključaka na struju i vodu. To je 160.000 eura za trošak izgradnje, pa bi mi u tom slučaju za zemljište ostalo maksimalno 40.000 eura. Ako prebacim taj iznos morat ću smanjiti površinu objekta, potrošiti rezervu u startu (što mi se nije nikakvo sviđalo) ili odustati od uređenja okolice iz ovog budžeta (cca 20.000 eura).

Plan dakle izgleda ovako:

  • Izgradnja objekta 160 m2 = do 160.000 eura
  • Uređenje okućnice = do 20.000 eura
  • Namještanje objekta = do 10.000 eura
  • Rezerva = do 20.0000 eura
  • Zemljište = do 40.000 eura

TOTAL : 250.000 eura

Prva parcela koju sam gledao, jer je odgovarala onom što sam tražio, bila je u gradu Visu, iznad obilaznice, poviše Kuta. Pogled s te parcele možete vidjeti na naslovnoj fotografiji. Prodavali su je Zagrepčani, imala je lijep pogled na višku valu, površine je 300 m2, a tražena cijena bila je 50.000 eura. S vlasnikom sam prethodno razgovarao telefonski, dobio broj čestice i sa suprugom se uputio na parcelu. Kuće ispred, iza i desno od zemljišta, kad se gleda prema moru, bile su izgrađene, a lijevo od objekta je navodno negrađevno zemljište.

Prvo zemljište, pogled prema lijevo.

Problem, koji mi se nije svidio s ovom parcelom, bio je da ona nema svoju prilaznu cestu, već samo stepenice. To bi sigurno povećalo troškove gradnje, a problem parkiranja mojeg vozila i vozila prijatelja / rodbine, koji će mi doći u posjetu kad završim objekat, ostaje trajan. Dodatno, nije mi bilo jasno kako zemljište uopće može biti građevno ako nema direktan pristup na javnu površinu.

Prvo zemljište, pogled na desno.

Od kupnje ovog zemljišta smo odustali, ali je ono ipak, u međuvremenu, promjenilo vlasnika.

U slijedećem nastavku slijedi još jedno zemljište u Visu i jedno u Komiži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti