Problemi oko kapare

Kako sam s prodavateljem već uglavio cijenu za parcelu u Rukavcu, po povratu s godišnjeg odmora obvezao sam se pripremiti predugovor na hrvatskom i engleskom jeziku, pa sam zamolio svog javnog bilježnika da to napravi. S Krešimirom sam dogovorio isplatu kapare nakon što potpišemo predugovor, a isplatu ostataka novca na početku ove godine. Računao sam na to da će u 2021. godini ukinuti porez na promet nekretnina, kako je bilo prvotno najavljeno, pa da nešto uštedim. U Hrvatskoj porez na nekretnine iznosi 3 % od kupoprodajne cijene, što nije zanemarivo. Drugi razlog bio je što su mi određena financijska sredstva bila na vezanoj štednji, a koja sam mogao koristiti tek od 1.1.2021. godine.

Vrlo brzo smo uskladili predugovor i sve detalje, pa je uslijedila isplata uobičajne kapare. Kako me je bilježnik upozorio da zbog deviznog zakona pazim na način isplate novca, ne budi lijen, otišao sam u PBZ banku u Kutini da se raspitam oko detalja. Ljubazna bankarica pojasnila mi je da nema zapreka da iznos platim sa svog računa putem internet bankarstva i da je bitno da od prodavatelja ima točne instrukcije od njegove banke.

Krešimir mi je dostavio podatke i slijedila je uplata prema tim instrukcijama. Uplata je prošla, novac mi je skinut s računa, no nije sjela na račun prodavatelja već se kroz nekoliko dana ponovno pojavila na mom računu. Naravno, banka je naplatila svoju proviziju i tečajne razlike koje se iznosile oko 750,00 kuna. Bio sam zbunjen i nisam mogao shvatiti gdje je nastala greška jer sam sve dobro napisao.

Drugi dan, sigurnosti radi, otišao sam u centralnu PBZ banku na Radničkoj u Zagrebu, pojasnio što se dogodilo i tražio od njih da oni provedu plaćanje jer da ne znam gdje je greška. Bankarica u Radničkoj napravila je sve isto što sam i ja i ponovno platila s mog računa isti iznos i rekla da ne vidi gdje je greška. Vjerovao sam da je moj problem riješen.

Nažalost nije bio, jer se novac kroz nekoliko dana ponovno vratio na moj račun, a opet mi je naplaćeno oko 750 kuna troškova. Kontaktirao sam Krešimira da vidim jesu li podaci od njegove banke točni jer mi se u tom trenutku činilo da je to mogući razlog problema.

Prodavatelj je tvrdio da su njegovi podaci u redu pa sam na nagovor prijatelja i uz dogovor s prodavateljem, a kako bih smanjio bankarske troškove, treću uplatu proveo s simoboličnim iznosom od 10 dolara.

Novac se kao uklet ponovno vratio na moj račun kroz nekoliko dana. I pogađate, naplaćen mi je i taj trošak. Iznos je već narastao na ukupno oko 1.800 kuna, a da ništa nisam napravio niti mi je itko znao u banci objasniti gdje je problem. Uhvatila me nervoza i panika. Pomislio sam da će prodavatelj misliti da sam neozbiljan i možda odustati od prodaje.

Srećom, moj problem ipak je bio riješen kad sam “potegao vezu” i nazvao svoju kumu u banci i požalio joj se na nepotrebne troškove i situaciju u kojoj mi nitko ne zna točno pojasniti kako pravilno uplatiti novac u Ameriku.

Pa, evo gdje je bio problem. U Americi ne postoji sustav IBAN računa već samo običan broj, koji internet aplikacija za unošenje brojeva računa PBZ banke krivo prepoznaje i novac uplaćuje na račun banke preko koje se vrši, recimo to tako, uvoz novca u SAD. Naime da bi novac sjeo na račun mog prodavatelja u njegovoj banci u Kentuckyu trebalo je upisati i broj swifta posredničke banke preko koje, vjerojatno zbog mogućeg pranja novca, ulazi novac u SAD. No zbog drugačije konstrukcije broja računa, aplikacija PBZ-a novac je slala na račun posredničke banke kao krajnje banke pa je ona potom svaki put novac vraćala nazad meni, jer u toj banci nije postojao i broj računa mog prodavatelja. Ako ćete ikada raditi uplate novca u SAD sjetite se mojih problema.

I da, na kraju sam dobio i ispriku PBZ-a i povrat svih troškova zbog njihove greške. Problem kapare tako je bio riješen.

U sljedećem nastavku opisati ću vam poteškoće oko potpisa ugovora zbog problema s pandemijom koronavirusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti