Komunalni doprinos

Današnji tekst neće biti kao i ostali koje sam do sada pisao. Nije mi ponestalo tema, dapače, tek ćete vidjeti kakva uzbuđenja i iznenađenja slijede. No, kod odabira parcele nisam dovoljno vodio brigu o jednom vrlo bitnom detalju koji se zove komunalni doprinos pa bih želio skrenuti pažnju na tu problematiku svima koji, kao ja, imaju namjeru nešto graditi na otoku Visu.

Naime, svi koji nešto grade bilo gdje u Hrvatskoj moraju platiti komunalni doprinos koji se plaća prilikom izdavanja građevinske dozvole. U prenesenom značenju prije nego uopće zabijete lopatu u zemlju iskeširati ćete ozbiljan novac. To je vrlo bitan podatak kako bi se svaki investitor pripremio za taj trošak koji u konačnici nije mali.

Primjerice, Zagreb je podijeljen u šest zona i cijene u tim zonama kreću se od 120 kuna po metru kubnom u prvoj, najskupljoj zoni, pa sve do 10,00 kuna u najjeftinijoj šestoj. Na te cijene može se dobiti dodatnih 20 % popusta ako se plaća odjednom, a ako želite obročnu otplatu možete je, uz zadužnicu, rastegnuti na 24 rate.

Ovdje je važno voditi brigu da se radi metrima kubnim, dakle dužina x širina x visina kuće.

Prema grubim izračunima moja kuća će imati oko 550 metra kubnih raspoređenih na suteren, prizemlje i kat pa me zanimalo koliko će me to koštati.

U odluci o komunalnom doprinosu Grada Visa iz 2018. godine pročitao sam da su na njegovom području utvrđene tri zone obzirom na uređenost i opremljenost zone komunalnom infrastrukturom i prema njihovom položaju i to:

I. ZONA : Obuhvaća građevinsko područje unutar naselja Vis.
II. ZONA : Obuhvaća građevinsko područje unutar naselja Dračevo polje, Marine zemlje, Milna, Plisko polje, Podselje, Podstražje, Rogačić i Rukavac.
III. ZONA : Obuhvaća sve ne nabrojane lokacije i polja izvan građevinskog područja na području katastarske općine Vis.

Cijena komunalnog doprinosa po zonama iznosi: I. ZONA : 130,00 kn/m3, II. ZONA : 120,00 kn/m3, III. ZONA : 110,00 kn/m.

Rukavac spada u II. zonu pa to znači da će me komunalni doprinos koštati (550 m3 x 120,00 kn) = 66.000 kuna (8.800 eura). Pri tome nema popusta za plaćanje odjednom kao u Zagrebu, već je maksimalno moguće platiti u četiri rate u roku godine dana i to uz bankovnu garanciju ili hipoteku !!??

Da sam kojim slučajem nastanjen na otoku barem sedam godina onda bih dobio popust od čak 80 %. Pošto nisam morati ću platiti više nego što to košta u Zagrebu.

Zanimalo me je kakve su cijene na istom otoku ali u Gradu Komiža. I ovdje imamo tri zone. U prvoj je naselje Komiža, u drugoj sva ostala naselja, a u trećoj se nalazi Radna zona Ravno. Cijene u Komiži su ipak značajno povoljnije. Prva zona je 60 kuna po metru kubnom, druga 30, a toliko iznosi i treća zona. Nema popusta za plaćanje odjednom ali može otplata na dvanaest rata uz zadužnicu ako iznos prelazi 100.000 kuna.

Dakle, da sam odlučio graditi kuću na području grada Komiža, isto u drugoj zoni kao u Rukavcu u što spada i npr. Biševo, platio bih komunalni doprinos 16.500 kuna ili 2.200 eura, odnosno ravno četiri puta manje.

Pa eto, toliko da znate.

Panorama Rukavca snimljena u veljači 2021. godine
2 comments
  1. Ovo je vrlo koristan info. Pošto sam gradio kuću u Zagrebu upoznat sam s tim troškom, iznos za sličnu kubaturu je meni bio cca 10.000€, umanjen za 20% zbog plaćanja odjednom, ali također umanjem i za kubaturu stare kuće koju sam srušio.
    Ne znam vrijedi li to pravilo i na Visu, ukoliko se kupi postojeća kuća (makar i za rušenje), da se komunalna naknadna smanji?

    Lp,
    Marko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti