Upis promjene vlasništva

Nakon što smo se vratili iz radne akcije u Kutinu dočekala me kurirska dostava s ugovorom i apostillama pristiglim iz Kentuckya. Ugovor je bio potpisan od strane prodavatelja pa smo to isto morali učiniti supruga i ja kod hrvatskog javnog bilježnika. Trošak ovjere iznosio je 375 kuna.

Nakon što smo ovjerili svoje potpise, da bih mogao predati dokumentaciju u zemljišnik u Splitu, trebao sam još dati prevesti apostille, obvezno kod ovlaštenog sudskog prevoditelja i potom sve zajedno predati na Sud. Bio je to trošak od još 200 kuna.

Čim sam imao sve dokumente u rukama, kako bih ubrzao proces, odlučio sam to osobno predati u zemljišnik u Splitu pa sam sjeo u auto i krenuo na put dugačak gotovo 500 kilometara u jednom smjeru.

Gužve na Sudu nije bilo pa sam uspio predati dokumentaciju u roku 45 minuta, u što je uračunat i odlazak u banku za plaćanje pristojbe od 250 kuna za upis promjene vlasništva parcele. Kad tome pribrojim i troškove cestarine u oba smjera od 408 kuna i goriva od 1000 kuna skupilo se ukupno podosta troškova. Evo rekapitulacije;

Ovjera potpisa kod javnog bilježnikaKutina375,50 kn
Prijevod ApostillaKutina200,00 kn
Cestarina Kutina -Split i nazadHR408,00 kn
Gorivo Kutina- Split i nazadHR1.000,00 kn
Upis parcele u z.k.Split250,00 kn
Trošak naloga za plaćanje -bankaSplit10,00 kn
TOTALHR2.243,50 kn

Kod predaje dokumenata na Sudu, pitao sam referenticu u kojem roku ću dobiti rješenje o upisu na što je ona slegla ramenima i kratko odgovorila “ne čeka se dugo”.

Računao sam da bih mogao dobiti rješenje o upisu u roku od 2 – 3 tjedna. Inače je zakonski rok za upis 15 radnih dana, no kako sam brzo spoznao, to je mrtvo slovo na papiru.

Ali o tome u slijedećem nastavku.

Otok Vis- Rukavac- Mala Srebrna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti