Stiglo rješenje

Nakon 45 dana iščekivanja napokon je stiglo pisano rješenje iz zemljišnika u Splitu iz kojeg sam saznao što nije bilo u redu s dokumentacijom. Ukratko, ovjereni prijevod Apostilla nije bio zajednički uvezan s ugovorom o kupoprodaji nekretnine.

Na prvu je izgledalo jednostavno riješiti problem, odnesem svom bilježniku dokumente i on ih uveže i ja ih ponovno odnesem u Split.

No, nije bilo baš tako jer u rješenju nije bilo precizno navedeno tko to treba učiniti. Javni bilježnik u Americi koji je ovjeravao dio dokumentacije, javni bilježnik u Hrvatskoj koji je ovjerio drugi dio ili sudska prevoditeljica koja je prevodila dio dokumentacije s engleskog na hrvatski jezik.

Dvojbu sam htio riješiti telefonskim razgovorom sa referentom suda u Splitu, ali pogađate, to nije moguće zbog njihovih pravila o kojima sam već pisao. Ipak, osoba koja se javila na centrali suda saslušala je moj problem i na moju sugestiju da mislim da je logično da to učini prevoditeljica odgovorila je “da, vjerojatno tako”. Hm, odgovor mi nije baš ulijevao povjerenje da je to do kraja ispravno ali nije mi preostalo ništa drugo nego tako napraviti pa što bude.

U međuvremenu sam prikupio ponude od arhitekata.

Od petorice njih dobio sam četiri ponude jer jedan nije došao na sastanak. To je bilo baš “zanimljivo”. Iako smo sastanak dogovorili sedam dana unaprijed i ja sam na sastanak došao iz Kutine u Split, arhitekta nije našao za zgodno da se drži dogovorenog ili da me barem prije polaska na put izvijesti o promjeni plana već je morao “otputovati van Splita“. To sam naravno saznao tek kad sam vidio da se on ne pojavljuje u dogovoreno vrijeme pa sam ga nazvao telefonski.

Najskuplja ponuda bila je ona s otoka Visa. Za kompletnu dokumentaciju i troškovnike cijena je bila čak 30.000 eura, plus još dodatnih 5.000 kuna za 3D animaciju kuće koju sam želio imati kako bih vidio smještaj kuće u prostoru. Naime, ovaj arhitekt to ne izrađuje, već za njega to radi vanjski suradnik pa je to i dodatni trošak. Bio sam šokiran s cijenom jer sam očekivao značajno manji iznos.

No nije sve tako crno. Cijena za istu takvu uslugu kod arhitekta u Kutini bila je 5.000 eura, naravno s 3D animacijom. Zagrebačka ponuda iznosila je okvirno 6.000 eura, a ponuda još jednog arhitekta iz Splita 7.000 eura.

Jasno je bilo koju ću ponudu odbaciti, ali nisam bio odmah odlučio koju ću prihvatiti.

Iako je cijena uvijek bitna htio sam obaviti drugi krug razgovora sa ovom trojicom arhitekata koji su dali realne ponude. Važno je imati i povjerenje te dobar odnos s osobom koju ću izabrati. Jer kuću na moru gradim prvi ali i posljednji put u svom životu. To je ipak ostvarenje mog sna, a snovi nemaju cijenu i mogu malo pričekati, zar ne?

Dona i njezin najbolji prijatelj

Stoga me pustite da sanjam do slijedeće objave!

1 comment
  1. I onda će ti projektanti doć ljeti na Otok i komentirati kako im je skupa spravljena porcija ribe, domaćega mesa, žmul vina, apartman uz more, kako in u susjeda ruca tovar, laje kučak a napaljeni ih kokot budi rano. Pa će njurgat ako ne stavi svoje bjesno auto u hladovinu gdje se čitave godine parkira karampana bodula.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti