Kako nas državni sustav pljačka!

Moram vam ispričati kako državni sustav koristi svaku priliku da vam uzme novac na stvarima koje nemaju smisla i za koje niste sami odgovorni. Već sam u prethodnim nastavcima opisivao svoje iskustvo sa zemljišnikom u Splitu, a sad slijedi nastavak te priče.

Ukratko, prvi zahtjev za upis parcele na moje ime nije uspio jer dokumentacija nije bila uvezana zajedno (prijevod apostilla i ugovor o prodaji) pa sam morao ponoviti postupak. Na stranu što sam za taj posao angažirao i platio i javnog bilježnika i ovlaštenog sudskog prevoditelja, a koji me nisu upozorili na tu “sitnicu”, tek sam kod predaje dokumentacije po drugi put shvatio da me čeka još financijskih izdataka.

Već sam pisao o tome da je zakonski rok za upis u zemljišne knjige 15 dana. Ako zemljišnik ne izvrši upis, ili ako ga odbije upisati u tom roku, nikome ništa jer za njih ne postoji nikakva kazna pa mi nije uopće jasno zašto u zakonu i stoji rok koji nikoga ne obvezuje na njegovo poštivanje i za čije “probijanje” roka nitko ne snosi posljedice.

S druge strane, nakon što sam zaprimio odbijenicu za upis, prošlo je gotovo dva mjeseca od predaje dokumentacije. Dok sam s javnim bilježnikom ponovno pripremio sve za ponovnu predaju u zemljišnik prošla su 62 dana od prethodnog pokušaja upisa.

Ponovno sam krenuo na put do Splita i tamo doznao od referenta koji zaprima dokumentaciju da taksa za upis parcele više nije 250,00 kuna, koliko je iznosila prvi put, već je sad 1.250,00!!! Na moje pitanje zašto, odgovor je bio da je proteklo više od 60 dana od datuma na dokumentaciji i da je cijena iz tog razloga veća. Nije pomoglo moje negodovanje da do toga ne bi došlo da su oni moj predmet riješili u zakonskom roku od 15 dana. Referent je samo slegao s ramenima i rekao da on tu ne može ništa.

Ulaz u Općinski Sud u Splitu

Plati ovco tuđe greške, jer ovce i postoje da se strižu!

Tako me drugi pokušaj upisa koštao dodatnih 2.500,00 kuna kad se na trošak takse od 1.250,00 kuna dodaju i putni troškovi na relaciji Kutina-Split i nazad.

I usput rečeno, već je prošao po drugi put zakonski rok od 15 dana, točnije danas je 22. dan od kad sam predao ponovno dokumentaciju i još nisam dobio rješenje o upisu parcele u moje vlasništvo.

“Maška” iz Rukavca

1 comment
  1. Hvala Vam na ovom zanimljivom blogu i svim korisnim detaljima koje iznosite! Imam slican san kao Vi ali ga se nikada ne bi usudila niti pokusati realizirati zbog straha od hrvatske administracije i lokalnog mentaliteta… Vasi postovi su mi vratili vjeru da se stvari mogu ipak riješiti .. ako se zna kako. İ da ima dobrih ljudi.. odlicni postovi, odlican razlog zasto ste i krenuli u njihovo pisanje 🙏😊👍🍀

    1. POzdrav, Hvala na javljanju. Jedna od mojih misija, kad sam krenuo pisati blog, bila je i da ohrabrim druge da se odluče na pothvat i ostvare svoje snove. Ako sam u tome uspio u vašem slučaju moja misija je uspjela. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti