Katastarski (ne)sklad

Kad sam kupio parcelu u Rukavcu odmah mi se učinilo da granica zemljišta prema južnom susjedu nije dobra. Naime, gledajući sve okolne parcele, koje su u potpunosti izgrađene, uočio sam onako na oko da postoji nesklad jer zamišljena ravna crta, koja bi označavala među, nije išla ravno.

Zid od susjeda, koji je ukopan zbog nagiba zemljišta, jednim dijelom nije išao tom zamišljenom ravnom crtom no nisam mogao znati gdje je točno granica.

Kad je geodeta došao na parcelu i počeo mjeriti točne granice međe rekao sam mu da obrati pozornost na taj detalj.

Uostalom, pogledajte i sami situaciju na terenu. Radi s o ovoj plavoj kući s ukopanim zidom koji završava kod roštilja.

Današnja geodetska mjerenja rade se pomoću GPS satelitske navigacije i preciznost je vrlo visoka, kažu maksimalno odstupanje od 10 centimetara. No, nekada se nije tako radilo, karte su se crtale ručno i slijedom toga zna biti odstupanja pa se takve stvari usklađuju u katastru.

Moj problem je bio i taj da su sve okolne kuće bile izgrađene nelegalno, a potom legalizirane, odnosno priznato im je sadašnje zatečeno stanje. Tko prvi njegova djevojka kaže narodna poslovica….

Nažalost, geodeta mi je drugi dan, kad smo otišli iskolčiti granice međa potvrdio da postoji problem s tom južnom granicom. Vrh zida, onog dijela kod roštilja, ušao je u moju parcelu za 70 centimetara. To se lijepo vidi iz slijedeće slike.

Još bolje se cijela situacija vidi iz drugog kuta.

Znači imam problem, jer dok nisu usklađene granice parcela niti arhitekta ne može početi raditi projekat za dozvolu. No, kako riješiti ovaj problem na terenu i uskladiti točne granice parcele nije moguće jednoznačno odgovoriti.

Zabolila me odmah glava jer sam u razgovoru s geodetom i arhitektom shvatio da postoji nekoliko varijanti rješenja ovog problema, a sva su manje-više imala nedostatke, veće ili manje. I naravno nove financijske izdatke koje nisam planirao.

Morati ću birati manje zlo, no o tome u slijedećem nastavku ove priče.

“Čuvar plaže u zimskom razdoblju” na plaži Srebrna. U pozadini moja Dona
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti