Kako će izgledati kuća na moru (2)- tlocrti

Prošlo je mjesec dana od onog sastanka s arhitektom i došlo je vrijeme da nam prezentira svoju ideju kuće na moru. Supruga Renata i ja krenuli smo rano ujutro put Splita i to na neradni dan jer ona nije mogla dobiti slobodno. Tu nam je i arhitekta išao na ruku, za što sam mu bio zahvalan.

Bio sam pozitivno uzbuđen, jer je napokon došlo vrijeme za neke konkretne pomake u vizualizaciji mog sna. Putem nas dvoje nismo puno pričali o projektu jer smo išli nekako spokojno, više smo razmišljali o kavi na rivi i kupanju na povratku.

Kad smo stigli u Split krenula je prezentacija prostora. Prvo tlocrtno, potom i sa 3D vizualizacijom te na kraju referencama nekih sličnih objekata da se dobije što bolji uvid.

Svaka etaža razrađena je u dvije varijante unutarnjeg uređenja, jedna kao da je sve jedna stambena jedinica, a druga kako sam želio – po etažama.

Krenuli smo od suterena, koji je i najmanji zbog kosine terena, imati će oko 53 m2. Ono što mi se odmah svidjelo je rješenje da su sve sobe okrenute prema moru. U suterenu, u prvoj varijanti, imamo dvije sobe sa terasom okrenutom prema moru (jugu), a svaka soba ima svoju kupaonicu te stubište kroz kuću s kojim se može u prizemlje, ali i vanjsko stubište između bazena i kuće, za odvojeno korištenje.

Za lakše snalaženje, crveno je granica parcele, a plavo granica moguće gradnje tri metra od susjeda. Kako je planirano da lijevo i desno nema otvora na kući, gradnja u tom slučaju može biti i manja od tri metra što je arhitekta vješto iskoristio.

Suteren – prva varijanta – kao da je cijela kuća jedna stambena jedinica

U drugoj varijanti arhitekta je predvidio jednu sobu s dodatnim pomoćnim ležajem i odvojeno dnevni boravak s blagavaonicom. I ovdje su planirane dvije kupaonice s time da je moguće u spavaćoj sobi umjesto kupaonice napraviti lijepi veliki ormar u koji se uđe u njega (walk-in). U hodniku do stubišta se nalazi i mjesto za dodatni ormar (plakar) ili npr. za zamrzivač.

Suteren – druga varijanta – kao da je kuća etažirana

U prizemlju je, u prvoj varijanti, planiran veliki dnevni boravak s blagavaonicom, velika konoba iz koje se kroz kuću vidi i more, stubišta s kojima se ide u suteren i na kat, wc, južna terasa te tri predprostora za ormare. U razini prizemlja je vanjski izdignuti bazen (neukopan kako bi se iz njega moglo vidjeti more), izdignuto sunčalište ispod kojeg se nalazi stojarnica i spremnici tople vode te vanjska nenatkrivena terasa sa lounge kompletom za ispijanje kave (to je ovo skroz desno ispod stabla). Do razine prizemlja se s ceste spušta putem stubišta koje je zamišljeno kao tribine na kojima se može sjediti i npr. čitati knjiga. Okolo kuće planirana je zelena površina na kojoj će biti zasađena stabla agruma. Površina dnevnog boravka i konobe je 80 m2, bazen je dimenzije cca 5 x 3 metra.

Prizemlje- prva varijanta- kao da je kuća jedna stambena jedinica

U drugoj varijanti prizemlja konoba je smanjena i svela se na vanjsku kuhinju kako bi se ubacila još jedna spavaća soba, koja u ovoj varijanti jedina ne bi imala pogled na more.

Prizemlje – druga varijanta – kao da je kuća etažirana

Na katu su u prvoj varijanti planirane dvije spavaće sobe okrenute prema moru s lijepom zajedničkom terasom, unutarnjim stubištima prema prizemlju i prema gornjoj otvorenoj terasi, natkrivenim ulazom s dva predprostora i dvije kupaonice. Na ovoj razini planiran je i most koji kuću spaja s cestom (ispod kojeg je konoba), a koji služi za ulaz u kuću te kao parking dva automobila. Dodatni parking za treće vozilo (ili manju barku) nalazi se uzdužno uz cestu. Ova etaža je u razini ceste, a na njoj se našlo i mjesto za omanju zelenu površinu. Ukupna površina kata je 60 m2.

Tlocrt kata- prva varijanta- kao da je cijela kuća jedna stambena jedinica

U drugoj varijanti kata predviđena je jedna spavaća soba te dnevni boravak s blagavaonicom. Ostalo je sve isto kao i u prvoj varijanti.

Tlocrt kata- druga varijanta- kao da je kuća etažirana

Kako vam se sviđa? Mi smo bili oduševljeni mada sam u glavi imao malo drugačija, više klasičnija razmišljanja. Posebno me dojmila konoba ispod mosta na kojem je parking što ćete vidjeti bolje u sljedećem nastavku kad vam prikažem kuću u 3D vizualizaciji.

Supruga Renata i ja na rivi u Splitu nakon prezentacije arhitekta
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti