Idejni projekt

U procesu dobivanja građevinske dozvole za moju kuću na moru jedan od prvih koraka je idejni projekt objekta. Njega sam prethodno predstavio kroz nekoliko ( prvi, drugi, treći) prethodnih članaka.

Prema idejnom projektu kuća će imati na tri etaže ukupno 174,5 m2 GBP (građevinska bruto površina) plus dodatnih 10,5 m2 GBP strojarnice za bazen. Bazen ne ulazi u ovu površinu, a bit će veličine 5,5 x 3,5 m2 odnosno cca 20 m2.

Da ponovim! Važno je znati da je idejni projekat redovito prvi korak u projektiranju i temelj za bilo kakav daljnji konkretan razvoj projekta. Idejnim projektom dolazi se do ideje kolika bi bila veličina buduće zgrade, kako bi izgledao njezin položaj, oblikovanje i orijentacija na čestici. Također u samoj zgradi definira se veličina, orijentacija te raspored prostorija.

Idejni projekt ne vodi direktno ka konačnoj dozvoli niti je temelj za gradnju no služi kao izvrsna podloga za daljnju razradu i svakako je dio posla u kojem se najbolje uočava ekspertiza arhitekta i najavljuje vrijednost buduće zgrade.

Ali ono što je još važnije, da bi se moglo krenuti u pripremanje dokumentacije za građevinsku dozvolu potrebno je prethodno taj idejni projekat dostaviti putem sustava e-dozvole nadležnom tijelu koje treba izdati posebne uvjete i uvjete priključenja za stambenu građevinu te za pomoćnu građevinu (otvoreni bazen).

Nadležno tijelo u mom slučaju je Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Vis. Idejni projekat građevine predao je moj arhitekta 13. rujna 2021., u koji je priložio opis i grafički prikaz građevine (idejni projekat arhitekture s opisom elektroinstalacija) te zahtjev za izdavanje elektro-energetske suglasnosti.

Sada teku rokovi, a procjena je da ćemo uvjete gradnje i priključaka dobiti u roku od 30 dana. Nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i troškovnika.

Glavni projekat služi za izdavanje dozvole, a troškovnik će meni služiti kao podloga u pregovorima s izvođačima radova na temelju kojeg ću moći unaprijed vidjeti koliko će me koštati gradnja.

Zbog iznimnog porasta cijena građevinskog materijala ali i problema s pronalaskom povoljnih i kvalitetnih majstora moram priznati da već sad imam noćne more.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti