Elektroenergetska suglasnost

Kao što sam pisao u prošloj objavi trenutno sam u fazi idejnog projekta za kuću na moru u Rukavcu, kojeg smo dostavili putem sustava e-dozvole nadležnom tijelu, koje nam treba izdati posebne uvjete i uvjete priključenja za stambenu i pomoćnu građevinu (otvoreni bazen).

U međuvremenu je dio posebnih uvjeta (elektroenergetska suglasnost) stigao na moju kućnu adresu u Kutini koju smo zatražili od nadležne ispostave HEP-ODS-a, što je u mom slučaju Elektrodalmacija Split.

Kako se radi o kućanstvu u pitanju je jednostavan priključak za koji se u suglasnosti definiraju osnovni tehnički podaci o građevini, posebni uvjeti za lokaciju i uvjeti priključenja.

U kuverti mi je tako stigla elektroenergetska suglasnost, ponuda za priključenje, primjerak ugovora i bjanko zahtjev za priključenje kad se za to stvore uvjeti.

Projektant je predvidio snagu od 13,8 kw trofazne struje za što postoje preduvjeti u elektromreži i trafostanici koja je od mojeg objekta udaljena cca 100 metara zrakom.

Cijena priključka iznosi 18.630,00 kuna plus pdv što je ukupno 23.287,50 kuna ili 3.105 eura. Cijena po kw snage tako ispada 1.687,50 kuna. Plaćanje je moguće 50 % kod potpisa prihvaćanja ponude, a kako je rok priključenja 30 dana ispada da drugu ratu od 50 % treba platiti za isto toliko dana. No priključiti se može samo kad se dobije potvrde glavnog projekta.

Zapravo redoslijed događanja je slijedeći;

  • izdavanja elektroenergetske suglasnosti (EES) s ponudom o priključenju (to sam dobio)
  • izdavanja potvrde glavnog projekta
  • uplate naknade za priključenje (prihvaćanje ponude o priključenju) (ovdje se plaća 50 %)
  • izgradnje priključka
  • sklapanja ugovora o korištenju mreže (ovdje se plaća drugih 50 %)
  • stavljanja priključka pod napon i izdavanja potvrde o početku korištenja mreže

Kako je sadašnji elektroenergetski ormar smješten na pola parcele, ovom elektroenergetskom suglasnošću predviđeno je njegovo izmještanje na rub parcele što se može vidjeti na slici;

Ovih dana očekujemo i ostale uvjete jer upravo ističe rok od 30 dana od kada smo predali zahtjev.

Tako sam svaki dan sve bliže predaji cjelokupne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, a plan je da ćemo za taj korak biti spremni do konca godine. E pa zato živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti