Gubljenje vremena

Iako sam se pripremio da će gradnja moje kuće na moru početi na jesen 2022. godine ljuti me kašnjenje u procedurama, posebno kad ne mogu razumjeti zašto je tome tako.

Do kraja godine je ostalo 45 dana, a realno i manje ako uzmemo u obzir božićne blagdane. Plan je bio do kraja ove godine završiti projekt za dobivanje građevne dozvole i predati ga na odobrenje no po svemu sudeći to se neće dogoditi.

Sve posebne uvjete od institucija smo dobili i finalno projektiranje može početi ali….uvijek taj ali…

Da bi glavno projektiranje moglo početi potrebno nam je finalno usklađenje međa parcele predano u katastar, a to geodeta još nije napravio iako je procedura završila. Dogovor oko toga je napravljen još u svibnju, o čemu sam već više puta pisao, no nikako da se to završi. Moram priznati da sam vrlo nezadovoljan radom geodete, zovem ga ne javlja se, a kad se javi onda je na putu ili je bolestan ili mu se rodilo dijete i tako sve u krug. Prošli tjedan mi je rekao da ide to u katastar predati i 10 dana kasnije još uvijek ne znam je li to predao ili nije. Nadam se da će ta agonija završiti slijedeći tjedan.

U međuvremenu raspravljam s arhitektom oko kvalitetne izvedbe fasade i zidova, koja će biti vrlo specifična betonska, pa to zahtijeva primjenu modernih materijala i kvalitetnih majstora kako bi se postigla vodonepropusnost betona i napravili prekidi toplinskih mostova između etaža.

Izolacija zidova, pošto neće biti klasične fasade, raditi će se iznutra, a to pak traži određena promišljanja kako bi kuća bila energetski učinkovita. U detaljima je bit i to mi se sviđa, ipak to radim da bi trajalo.

Vezano uz tu problematiku baš proučavam kataloge nekih austrijskih firmi kako bih razumio kako to djeluje, o čemu ću pisati u nekim od slijedećih objava.

Ako uspijemo predati dokumentaciju za građevinsku dozvolu u siječnju 2022., bit će to točno godinu dana od trenutka kada sam kupio parcelu u Rukavcu. Nije baš brzo ali jednostavno ne ide brže pa vam je moj savjet ako mislite nešto graditi da ne planirate nerealno brze rokove izgradnje. To štedi živce…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti