Odluka je pala!

Prije tri tjedna postavio sam pitanje kako grijati moju kuću na moru u Rukavcu u zimskom razdoblju. Zahvaljujem se svima koju su mi se javili bilo privatno, bilo u porukama ili komentarima na društvenim mrežama sa svojim iskustvima jer su mi bila dragocjena.

Kod odluke o grijanju treba voditi brigu o puno stvari. Primjerice puno njih mi je savjetovalo da investiram u dizalicu topline, koja osim grijanja služi i za pripremu tople vode te hlađenje objekta, no takva rješenja, osim što su kvalitetna i ekološki vrlo prihvatljiva, u startu su velika investicija.

Cijena im je dakle jedna mana, a drugi je problem održavanje odnosno eventualni kvarovi i popravci. Kupovinom modernih sustava grijanja/hlađenja mogućnost servisiranja i nabavke rezervnih dijelova svodi se samo na ovlaštene servise koji na ovaj udaljeni škoj u zimskom razdoblju rijetko kada mogu doći u roku kraćem od 7 dana, a i to je upitno. Predvidjeti mogućnost biti bez grijanja toliko dugo znači investirati i u dodatni rezervni sustav, čime se zapravo gubi početni smisao investicije i eventualne uštede na duže vremensko razdoblje.

Tako sam iz posve praktičnih razloga odbacio mogućnost odabira dizalice topline kao sustava grijanja/hlađenja objekta.

Grijanje na drva/pelete su teško izvodljiva za moj projekat jer će kuća biti u tri razine pa bih za peć trebao posebnu kotlovnicu, a potom još i spremište za drva /pelete, što bi za moju malu parcelu značilo da se moram odreći nekih drugih stvari koje sam planirao imati na njoj jer mi onda sve ne bi stalo. Ista je stvar s kotlovnicom na lož ulje, koja ima i etiketu ozbiljnog zagađivača okoliša.

Zbog male parcele otpala je i mogućnost postavljanja vanjskog plinskog spremnika pa tako i grijanja na tekući plin. Grijanje IC panelima nije me oduševilo i na moju odluku da ga ne koristim utjecali su vjerni pratitelji ovog dnevnika koji su imali vlastito iskustvo uporabe IC panela. Posebno u usporedbi s podnim grijanjem na struju.

Na kraju sam se odlučio postaviti podno grijanje na struju, odvojeno po svakoj prostoriji, kako bih mogao grijati samo onaj prostor u kojem ću doista i boraviti. Ovaj sustav bit će nadziran i daljinski putem interneta tako da ću moći grijanje uključiti još dok se vozim Petrom Hektorovićem prema Visu. Ista je stvar i sa hlađenjem objekta ljeti, koje ću riještiti s invertorskim split klimama pa ću tako dobiti i rezervni sustav grijanja, pošto te klime imaju i tu mogućnost. A grijanje/hlađenje na struju je i ekološki prihvatljivo.

Zbog dobre toplinske izolacije kuće potrošnja struje ne bi trebala biti velika, a pripremu tople vode ću ionako riješiti putem solarnog panela na krovu kuće. Razmišljao sam i o najavljenom poskupljenju struje, no životno iskustvo mi govori da će ionako poskupjeti svi energenti tako da što god da izaberem neće biti jeftino.

A kad smo već kod odnosa jeftino/skupo izračunao sam da će me investicija u izabrani sustav grijanja /hlađenja koštati više nego upola manje nego takav sustav dizalicom topline, plus još barem 25 godina ću biti u plusu što se tiče i cijena godišnje potrošnje električne energije. Meni dosta. 🙂

Halo majstore, kad ćete doći do Visa??? Čekamo vas već duuugo…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti