Kako imati vodu dok je drugi nemaju?

Otok Vis ima vlastite bunarske izvore pitke vode, koja je i iznimno kvalitetna, što je inače rijetkost za otoke. Vis je u prošlosti imao velikih problema s redukcijama vode u ljetnim mjesecima, no ti problemi su većinom otklonjeni ulaganjima u izvore vode u Koriti i Pizdici.

Ljetujući u špici sezone u Rukavcu primijetio sam da se u večernjim satima zna dogoditi da vode nestane u cijevima, a to se najprije dogodi u višim dijelovima poput Griža, tamo gdje će biti i moja kuća na moru.

Razgovarajući sa susjedima oko ovog slučaja saznao sam da je problem u promjeru dolaznih cijevi koje nisu dobro dimenzionirane za ovo naselje, odnosno možda su i nekada bile, kad je izgrađenost objekata i broj ljudi bio manji. I onda u sred ljeta u špici sezone kad se svi požele tuširati ili obaviti nuždu od toga nema ništa. 🙂

Kako bi se taj problem počeo sustavno rješavati, zajedno sa susjedima, potpisao sam i peticiju prema Gradu Visu da se cijevi u dogledno vrijeme promjene i stave one većeg promjera, no to vjerojatno neće biti riješeno u kratkom roku, pa sam prinuđen osmisliti drugo rješenje.

U razgovoru sa arhitektom i strojarom, koji inače upravo završavaju projekte za građevinsku dozvolu, rekao sam im za taj problem i predložio da u strojarnicu bazena, u kojoj ima sasvim dovoljno mjesta, ubacimo dodatan spremnik vode od 2 m3, te predvidimo mali hidrofor i prikladnu automatiku. Ovaj spremnik trebao bi biti dovoljan za autonomno korištenje vode iz vlastitog izvora za nekoliko dana.

Zamisao je da se korištenje vode nesmetano odvija iz gradskog vodovoda dok u njemu ima dovoljno vode za uporabu, a kada te vode nestane ili pritisak bude slab, da automatika prebaci na korištenje vode iz mog dodatnog spremnika. Taj spremnik se automatski ponovno puni kada pritisak vode bude normaliziran u cijevima gradskog vodovoda. Time bi zapravo moja kuća na moru imala vodu i kad je drugi nemaju.

Ovo rješenje svidjelo se arhitektu i strojaru pa su oni u dokumentaciju ubacili moj prijedlog. Nadam da sam tako smanjio mogućnost da u sred ljeta ostanem bez vode u mojoj budućoj kućici na moru.

Ljeto 2021- Moja supruga Renata, kćer Paula i ljubimica Dona
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti