Red za građevinsku dozvolu!

I to se napokon dogodilo. U ponedjeljak 7. ožujka predali smo završen glavni projekt za građevinsku dozvolu putem e-dozvole Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Vis.

Arhitekta je umnožio svu dokumentaciju i odvojeno je dodatno poslao poštom na gornji naslov i naravno meni. Eto, već dva dana čitam što tu sve piše i čudim se koliko je to detaljno. Svaka čast mom arhitektu, ali i ekipi drugih stručnjaka koji su to zajedno s njim napravili. Fasciniran sam.

Evo sad malo više detalja. Dokumentacija za građevinsku dozvolu je vrlo opširna i nalazi se u čak pet mapa (ili fascikla). Svih pet mapa čine glavni projekt.

Prvi mapa je Arhitektonski projekt i ima ukupno 158 stranica. U njemu je detaljno razrađen tehnički opis građevine s grafičkim prikazima, a koji se djelomično razlikuju od idejnog projekta pa ću to opisati u budućim objavama u ovom mom Dnevniku jednog sanjara. Osim tehničkog opisa ovaj projekt sadrži i dokaze o ispunjavanju različitih uvjeta, zatim program kontrole i osiguranja kvalitete pa sve do primjene mjera zaštite od požara.

Druga mapa sadrži Projekt vodovoda i odvodnje te racionalne uporabe energije i toplinske zaštite. U projektu se na 72 stranice opisuje tehničko rješenje vodovoda i odvodnje po današnjim standardima uz primjenu modernih i učinkovitih materijala pa moram iskazati zadovoljstvo da ću biti jedan od (rijetkih) stanovnika otoka koji neće ispuštati fekalije kroz septičku jamu bez podnice. 🙂

Treća mapa se zove Građevinski projekt – projekt mehaničke otpornosti i stabilnosti. Na 89 stranica opisuju se razne vrste opterećenja konstrukcije građevine uz izračune s kojima se dokazuje da će to biti jedna čvrsta i otporna kuća na moru. U izračunima se naravno vodi pažnja o tome da kuća izdrži određenu razinu potresa ali i drugih mogućih opterećenja poput udara vjetra ili iznenadne veće količine snijega na krovu.

Na 72 stranice četvrte mape napisan je Projekt elektrotehničkih instalacija koji, kako vjerojatno i sami pretpostavljate, sadrži detaljne opise izvedbe elektro instalacija, uzemljenja, sustava za zaštitu od munja te elektroničko-komunikacijske mreže (telefonija, internet, interna kablovska instalacija).

U posljednjoj petoj mapi na 62 stranice nalazi se Strojarski projekt termotehničkih instalacija i bazenske tehnike. Ovaj projekt rješava pitanje grijanja i hlađenja objekta, njegovog prozračivanja te pripremu tople vode putem solarnog dogrijavanja. Tu je naravno odvojeno postrojenje za grijani bazen sa održavanjem higijenski ispravne vode te sustavom rezerve vode u slučaju nestanka u gradskom vodovodu.

Dakle ukupno su to 453 stranice na kojima je napisan Glavni projekt, a o kojima ću detaljnije pisati u slijedećim nastavcima ovog bloga s nadom da ću građevinsku dozvolu dobiti do ljeta ove godine kako bih sa gradnjom počeo na jesen.

Avantura se nastavlja, a moji snovi se množe…

Na slici iza mene je Sara (djevojka od mog sina), desno iza moja supruga Renata, a pored mene sin Silvio- na putu za Biševo.
2 comments
  1. Postovani, prvo – cestitke na predaji! Veliki dio posla je odradjen!

    Da li je moguce znati koliko su iznosili pojedini projekti (idejni, strojarski itd… dakle sve do predaje za dozvolu) i koliko je konacna cijena odstupala od planirane?
    Mislim da je ovo dosta vazna stavka u planiranju izgradnje kuce (i budgeta), pa me bas zanima vase iskustvo.
    Hvala

    1. Pozdrav Ivane, Hvala na javljanju. Ugovorio sam paket svih projekata tako da nemam pojedinačne cijene. Cijena se nije mijenjala, kako smo je ugovorili, tako je i plaćena sad kad je gotova dokumentacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti