Bazen u Rukavcu

Ako sam dobro izbrojao, u Rukavcu je već izgrađeno i u funkciji ukupno osam bazena. Od toga tri su na Grižama, gdje će biti i moja kuća na moru. Na samom Visu možda ih je i više od 50.

Moj bazen sigurno neće biti najveći na otoku Visu ali niti najmanji. Površina će mu biti 15,5 m2 ( cca 5 x 3 metra), dubine 1,55 metra i zapremine od 23 m3. Više od toga na moju parcelu ne može stati. Neće biti preljevni (infinity) već standardni ali to ne umanjuje moje zadovoljstvo što sam se odlučio u investiciju izgradnje kuće ubaciti i bazen.

Iako neki misle da pored tako lijepog mora i plaža bazeni nisu potrebni ja se s time ne slažem. Evo npr., ovih su dana temperature zraka bile već oko 20 stupnjeva, more je na 12-13, a bazen koji ćemo izgraditi imat će bazensku dizalicu topline snage 11 KW koja će dogrijavati vodu. Tako će biti moguće kupanje već u travnju i svibnju, što je prilično teško u moru u to vrijeme zbog relativno niske temperature. Ista je stvar u listopadu i studenom pa bi moja sezona kupanja mogla biti barem osam mjeseci u godini.

Shema bazenske tehnike u Strojarskom projektu za dobivanje građevinske dozvole

Također, razlog za bazen su i unuci koje očekujem u neko dogledno vrijeme pa da “barba” ne mora svaki put nizbrdo do Srebrne radi kupanja. 🙂

Zbog ograničenih izvora vode na otoku punjenje bazena vodom radit će se izvan turističke sezone, u ožujku, kad je potrošnja minimalna, a rezerve vode veće zbog zimskog kišnog razdoblja.

Bazen me baš veseli, na neki je način to ispunjenje moje davne želje koju sam prvotno imao u planu ostvariti pored kuće u Kutini ali sam potom odustao od toga. Ionako se planiram preseliti na Vis!

Jedva čekam trenutak prvog skoka u bazen, koji je tako projektiran da je iz njega u cijelosti dostupan pogled i na more. 🙂

Pogled s parcele na plažu Srebrna
Zimsko ispijanje kave Renate i mene ispred hotela Biševo u Komiži
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti