Ponude za gradnju pristižu

Nakon gotovo tri mjeseca potrage za majstorima, koji će graditi moju kuću na moru, u ovoj objavi želim podijeliti s vama moje iskustvo dobivanja ponuda te do kud sam stigao u tom relativno dugom razdoblju.

U startu sam odlučio pokušati dobiti desetak ponuda, radi lakše odluke i racionalizacije troškova ali i optimizacije kvalitete radova. Prvi upit put sam poslao 10. ožujka, a do danas, 5. lipnja, poslao sam ih na pedesetak različitih adresa.

Do sada sam ih prikupio samo četiri (4!!), od kojih samo jednu po principu ključ u ruke i u cijelosti po svim stavkama troškovnika. Dobivanje ponude je prilično teško, što zbog sadašnjeg ludila oko cijena građevinskog materijala što zbog velike zauzetosti građevinara, a možda i djelomično zbog njihove podkapacitiranosti.

Primjerice, u prvom setu poslanih upita (cca 15) većina građevinara mi se sama javila preko objave na Facebooku da tražim majstore. No, samo jedan od njih mi je do sada dao ponudu i to nepotpunu. I ta ponuda je za sada najskuplja.

Dio ostalih odgađa slanje ponude pravdajući se gužvom te stalno obećavaju da će to učiniti sutra, samo što to sutra nikako da dođe. Svoje zahtjeve sam smanjio pa sad većinu građevinara tražim ponudu za roh-bau verziju, a ne za ključ u ruke, jer sam u međuvremenu shvatio da je to teško dobiti radi toga što dio građevinara za unutarnje obrtničke radove koristi svoje kooperante koje je teško uskladiti, a kamoli od njih dobiti ponudu, pa onda ne dobivam niti ponudu za građevinski dio radova (roh-bau).

Od pedesetak poslanih upita iz svih dijelova Hrvatske, dvadesetak mi je odgovorilo da su zauzeti te da ovu jesen ne mogu preuzeti posao već eventualno na jesen 2023 !!! Od preostalih tridesetak, očekujem ponudu u narednih 15 dana još od njih desetak, jer se preostalih dvadesetak više ne javljaju na pozive i e-mailove.

Dakle, ako pogledam statistički prema broju poslanih upita (50) dobio sam u 90 dana samo jednu kompletnu ponudu što je poraznih 2 % od zatraženih upita, a ako pogledam prema broju bilo kakvih ponuda koje sam dobio (njih 4) to je tek 8 %. Moram priznati da sam time pomalo razočaran, iako je to možda bilo i za očekivati za gradnju na otoku Visu. Naime, jedan dio građevinara mi je rekao da im je problem seliti svoju operativu i ljude na otok jer ionako imaju dosta posla u svojim gradovima.

Ponude koje još očekujem većinom su od ponuđača koji upravo nešto grade na ovom škoju jer se nadam da ću ih tako lakše dobiti.

O cijenama radova u tim ponudama pisati ću kad ih sve prikupim, nadam se da će to sve biti do kraja ovog mjeseca lipnja.

Građevinska dozvola mi još nije stigla i baš se pitam gdje je zapelo. Provjerit ću slijedeći tjedan i taj dio.

Supruga Renata i ja na jednom drugom škoju (svibanj 2022)
2 comments
  1. Kao inženjer strojarstva u potpunosti podržavam pristup da se konstrukcija mora projektirati i izračunati prema određenim vrijednostima i pravilima struke.
    Ali onda ostanem iznenađen da su sve vrijednosti potpuno iste kao i moja 3-etažna kuća koja je građena u Zagrebu 😲
    S obzirom da je Zagreb u jačem potresnom području, te mora moći izdržati veće opterećenje snijega na ravnom krovu, da li je Vaša kuća pre-projektirana?
    Možda su vrijednosti 30cm temeljna ploča, stupovi 20x20cm, grede 20x50cm itd. minimalne vrijednosti u građevini, pa se jednostavno ovakva betonska rešetka mora napraviti.

    1. Projekt statike građevine radio je ovlašteni statičar za kojeg vjerujem da je napravio sve po pravilima struke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti