Uplata za komunalni doprinos

Nakon kraće pauze evo me nazad. Malo su me drugi poslovi okupirali, a malo smo izgubili vrijeme na redizajn ovog bloga. Nadam se da vam se sviđa.

Ono što se u međuvremenu događalo, nakon što sam dobio pravomoćnu građevinsku dozvolu, je bilo rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa. Prvo sam bio iznenađen brzinom kojom je Grad Vis poslao rješenje o naplati komunalnog doprinosa. Naime, građevinska dozvola postala je pravomoćna 1. rujna, a već 7. rujna na moju kućnu adresu stiglo je pismeno rješenje. Kad bi barem tako ekspeditivno bilo i u drugim situacijama.

Drugo iznenađenje je bio novac koji sam trebao platiti. Na rješenju je stajao iznos od 103.908 kuna (13.900 eura) s rokom plaćanja od 15 dana cijelog iznosa. Odmah sam znao da je to nemoguće jer je bio krivo izračunat obujam zgrade. U razgovoru s mojim arhitektom pronašli smo i grešku u projektu koja je dovela do krivog iznosa komunalnog doprinosa jer je na jednom mjestu bio iskazan točan obujam, a na drugom krivi. Zanimljivo da to nije nitko primijetio u toku procesa izdavanja građevinske dozvole.

Kako god bilo, rješenje o komunalnom doprinosu je izmijenjeno i bio sam u obvezi platiti 67.778,40 kuna. Odmah sam potom zatražio Grad Vis da mi omogući obročnu otplatu, a kao osiguranje naplate sam ponudio zadužnicu. Odgovor nisam dugo čekao.

“Sukladno Vašem zahtjevu za obročno plaćanje kom. doprinosa, ovim putem Vas obavještavamo kako je sukladno čl. 5. st. 2. Odluke o komunalnom redu („Službeni glasnik Grada Visa“, br. 9/18, 1/22), uz zahtjev potrebo dostaviti garanciju banke, a ne bjanko zadužnicu kako je navedeno u zahtjevu” glasio je odgovor od Grada Visa.

Moram priznati da sam bio vrlo razočaran načinom kako Grad Vis dočekuje investitora jer bankovno jamstvo je isto kao da dignete kredit pa sam im napisao pismo.

“Poštovana ….Smatram da je odluka gradskog vijeća o komunalnom doprinosu prilično rigorozna, neživotna i ide na štetu ljudi koji žele investirati na otoku Visu, a time šteti i samom Gradu Visu. Jer grad čine ljudi… zadovoljni ljudi… Dobivanje garancije banke je jednaka procedura i trošak kao da uzmete kredit pa nije mi jasno zašto u odluci nije stavljena zadužnica kao sredstvo osiguranja, koja je općeprihvaćeno sredstvo osiguranja plaćanja u Hrvatskoj. Primjerice centar županije – Grad Split za obročnu otplatu komunalnog doprinosa traži zadužnicu, a u slučaju jednokratne uplate daje popust od 15 %. Grad Vis niti jedno od toga. To ne zvuči dobro i djeluje jako grubo. Iako je za moj sučaj to sve irelevantno, moj dobronamjeran savjet je čelnicima Grada da takvu odluku promjene, a ja ću svoju obvezu odmah platiti u cijelosti. S poštovanjem…”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti