Rukavac – biser južne strane Visa

Najveće mjesto na južnoj obali otoka Visa je živopisni Rukavac. Ostati će trajno zabilježeno da je to jedno od nekoliko naselja na otoku koje je povećalo broj stanovnika 2021. godine u odnosu na 2011. Sada nastanjuje 105 “duša”. Zapravo, broj stanovnika raste od 1991. godine. Tada ih je bilo samo 36.

Ovo nekada tipično ribarsko mjesto imalo je najviše stanovnika 1931. godine, njih 144. Rekao bih, vidovito, da će se na slijedećem popisu možda i dosegnuti ta rekordna brojka. Siguran sam pak da će se povećati za barem dva stanovnika. Mene i moju suprugu. 🙂

Panorama Rukavca

No ovo je sve suha statistika, a broj stanovnika i njihovih gostiju višestruko se povećava tijekom ljetnih mjeseci. Jer Rukavac odavno više nije ribarsko mjesto već pravo malo turističko naselje, udaljeno od grada Visa 10 Km, a od Komiže 16 km. Jeste li znali da je Rukavac imao i svoju tvornicu ribe? Bilo je to prije 1914. godine, a tvornica se zvala Mardešić. Danas je to samo ruševina.

Ribarska noć u Rukavcu u luci ispred stare tvornice

Rukavac ima ukupno 384 stambene jedinice, pa kad bih tu brojku pomnožio po samo tri gosta u svakoj od njih došao bih do brojke od 1152 “stanovnika”, koliko ljeti dođe na odmor u najsigurniju luku na južnoj strani otoka. Uauuuuu, čak 10 x više.

Predio Griže u Rukavcu

Odmor u Rukavcu idealan je za goste koji danju žele uživati u prekrasnim plažama i kristalnom čistom moru, jedinstvenom prirodnom okruženju i pravom mediteranskom ugođaju. Tepluš, Srebrena ili Bili bok (za golaće), mjesta su za kupanje u kristalno čistom moru, kakvo je moguće pronaći samo na pučinskim otocima poput Visa.

Plaža Tepluš sa beach barom
Plaža Srebrna

Najbolje je pogledati i ovaj video Rukavca, koji sam napravio, da biste dobili sve dimenzije ovog raja na zemlji.

Rukavac je idealno mjesto za one koji traže mir, bez puno buke i šušura, uz samo jedan restoran i jedan beach bar. Nema čak ni trgovinu, ako baš gledam strogo geografski jer ona jedna jedina se ionako nalazi na ulazu u mjesto, onako usput, u Podstražju.

Križanje u Podstražju

S morske strane Rukavac ima svoj “vlastiti” otok, Ravnik, kao neki prirodni štit od silovitih udara juga. S morske strane Ravnik skriva i unikatnu Zelenu špilju, do koje se lako dolazi iz samog Rukavca nekom od brodica.

Pogled na Ravnik i Budikovac (lijevo)

Morske dubine ispred Rukavca skrivaju atrakciju, parobrod Brioni, sagrađen 1909. godine kao putničko-trgovačko plovilo. Pripadao je kompaniji Österreichische Lloyd. Tijekom prvog svjetskog rata plovio je u službi austro-ugarske mornarice. Bio je dugačak 69 metara i imao 1111 BRT-a. Olupina u podmorju leži na boku, te je dobro sačuvana.

Zelena špilja noću

Osjećam se doista počašćenim što mogu biti dio privilegiranih osoba koji ovdje planiraju provoditi veći dio godine i aktivno doprinositi boljitku zajednice, za sad samo pisanjem…

Rukavac luka

Možda će vam se svidjeti