Rebalans proračuna gradnje

Ah, nevoljko priznajem da me ova tema pravi malo nervoznim i depresivnim ali što je tu je.

U jednoj od prvih objava, vezanih uz gradnju moje kuće na moru na Visu, objavio sam financijski plan kojeg sam ukupno planirao potrošiti. Doduše došlo je i do određenog povećanja broja kvadrata kuće, koja neće biti prvotno zamišljenih 160 već 190 m2, pa je i to utjecalo na povećanje troškova i nužnost rebalansa planiranog proračuna gradnje.

Bez obzira na 30 m2 većeg prostora, cijena gradnje će ipak biti značajno veća od planirane. Dakle, da vas podsjetim, za završetak gradnje kuće od 160 m2 planirao sam 250.000 eura što bi iznosilo oko 1560 eura po m2. Povećanje prostora za 30 m2 diže cijenu za dodatnih 46.800 eura, pa sam budžet zaokružio na 300.000. No, prema sadašnjim ponudama, ni to mi neće biti dovoljno. Cijena građevinskih radova i materijala otišla je u nebo.

Prva ponuda koju sam dobio na principu ključ u ruke me je šokirala. Ukupan trošak gradnje iznosio bi čak 530.000 eura ili oko 2.800 eura po m2!!!? Naravno da to nije dolazilo u obzir.

Nakon što sam dobio još jednu ponudu po principu ključ u ruke, koja je bila tek neznatno povoljnija, analizirajući stavku po stavku troškovnika shvatio sam da je to najskuplja moguća varijanta. Ako imate dovoljno novca, a nimalo volje da se sami uključite u proces gradnje, na ovaj način “izgoriti” ćete financijski dok kažeš cigla.

Ja sam potom odlučio ići drugim smjerom i tražiti ponude stavku po stavku od raznih obrta i tvrtki koje se bave gradnjom. I pregovarati… Prema pojedinačnim ponudama za razne faze gradnje, koje sam u međuvremenu prikupio, to će mi vjerojatno ozbiljno smanjiti trošak gradnje.

Ipak, kako sada stvari stoje, novi budžet od 300.000 eura mogao bi biti ponovno probijen i narasti čak do 400.000 eura. Svakodnevno pregovaram i smišljam načine kako da trošak gradnje smanjim, a da ipak dobijem ono što želim. Hmm… Nije lako i traži puno inovativnosti i trošenja slobodnog vremena kojeg ionako nemam.

To mi naravno stvara ozbiljne probleme pa ću možda morati odustati od nekih planiranih stvari ili produljiti rokove izgradnje ili odgoditi početak radova.

O svemu tome još promišljam, kao i što promišljam o tome hoće li mi uvođenje eura umjesto kuna donijeti nove glavobolje (poskupljenja).

Pivce za živce u Stinivi!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti