Nadzor gradnje

U fazi pripreme za početak građevinskih radova, nužno je i obvezno, pronaći i nadzornog inženjera koji će nadgledati gradnju sve do izdavanja uporabne dozvole.

Iako imam namjeru biti prisutan na glavnim konstrukcijskim građevinskim radovima to ne znači da ne trebam nadzornog inženjera jer je on zakonski obavezan. Ovdje je važno razlikovati stručan nadzor (koji je obvezan zakonom), projektantski nadzor ( nije obvezan zakonom) te tehničko savjetovanje (isto nije obvezno zakonom).

Stručni nadzor se sastoji od nadziranja izvođenja građevinsko-obrtničkih radova, uz nadzor elektroinstalaterskih i strojarskih radova, a sve sukladno projektu s kojim sam dobio građevinsku dozvolu.

Stručni nadzor mogu raditi osobe koje imaju ovlaštenje za to, i tu je moguće birati koga god želite, dok projektantski nadzor može raditi samo projektant kojeg ste izabrali za projektiranje, a logika govori da je tako i za tehničko savjetovanje.

Zatražio sam nekoliko ponuda stručnog nadzora, ovaj put bez ikakve preporuke, kako bih stekao uvid u cijene nadzora. I tu su cijene vrlo šarolike. Naravno, kako se radi o gradnji na otoku Visu najvažnije je koliko puta će inženjer morati doći na otok, jer to predstavlja ozbiljan trošak.

Meni je kod odluke koga izabrati, osim cijene, vrlo bitan i dojam koji ostavlja inženjer u razgovoru, kako bih mogao biti uvjeren da će posao obaviti odgovorno i ozbiljno. Tako mi je lošiji dojam ostavio inženjer koji mi je dao skuplju ponudu. Imao sam dojam da je površan i nije se potrudio mi objasniti sve detalje procesa, dok drugi, s povoljnijom ponudom, bio je puno konkretniji, a dao mi je nekoliko dobrih savjeta kako još uštediti na nekim troškovima.

Kako god bilo cijene stručnog nadzora prema prikupljenim ponudama kreću se od 3.000 eura do 5.000 eura za moju kuću na moru, što je i u skladu s mojim očekivanjima i planiranim budžetom.

Iako još nisam definitivno odlučio koju ponudu izabrati, najviše razmišljam o ovoj najpovoljnijoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti