Crkvica svetog Silvestra Biševo

Ako vas ikada put nanese na otok Biševo svakako nemojte propustiti posjetiti jednu sasvim posebnu crkvicu na ovom predivnom otoku. Evo njene povijesti!

Godine 1050. svećenik Ivan Gaudijev Grlić iz Splita, sagradio je na platou otoka Biševa crkvu posvećenu sv. Silvestru ( 314.-355.), prvom papi u povijesti kršćanstva koji je osigurao kršćanima slobodno deklariranje svoje vjere.

Crkva svetog Silvestra Biševo

Otac Ivan poklonio je crkvicu benediktincima s Tremitskih otoka. Crkva sv. Silvestra građena je u predromaničkom stilu, ali je njen izvorni oblik mijenjan kroz stoljeća. U vrijeme nastanka crkve na otok su stigli benediktinci koji su u blizini nje sagradili svoj samostan.

Tijekom prve polovice 13 st. zabilježeno je više darovnica biševskomu samostanu. U jednoj od darovnica uz samostan sv. Silvestra, prvi put se spominje i samostan sv. Nikole u Komiži (Muster), koji je tada bio samo podružnica biševske opatije.

Zvonik crkve svetog Silvestra

U drugoj polovici 13 st. redovnici su zbog opasnosti od gusarskih napada premjestili sjedište na Vis , odnosno u samostan sv. Nikole u Komiži.

U današnje vrijeme, jednom godišnje, na sv. Silvestra, koji je zadnji dan u godini, u crkvi se slavi sveta misa, nakon čega je prigodna proslava.

Ulazna vrata crkve

U ovoj crkvici sačuvana je jedna od najstarijih slika Bogorodice u Dalmaciji, djelo venecijanskog slikarstva iz 13. stoljeća (1220.) Biševska Madonna. Danas se nalazi u katedrali Sv. Stjepana u gradu Hvaru.

Panoramski pogled na crkvu sv. Silvestra Biševo
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti