Oključna i njene uvale (4k video)

Sa sjeverne strane otoka Visa nalazi se malo mjesto Oključna sa nekoliko predivnih uvala. Do nje vodi uska makadam cesta. Iako administrativno pripada Komiži, od nje je udaljena čak 13 kilometara, dok je grad Vis puno bliže, tek 6 kilometara. Oključna je smještena na platou iznad mora, od koga je udaljena cestom dugom 2 kilometra.

U podnožju naselja nalaze se iznimno lijepe uvale Gradac, Slatine, Tiha, Mala i Vela Travna te Oključna, u kojoj se nalazi i izvor vode u moru. Njega ćete lako pronaći, dovoljno je da se odvažite na kupanje i u njegovu plićaku osjetit ćete strujanje i hladnije more.

U mjestu se nalazi omanja barokna kapela sv. Antuna Padovanskog, izgrađena 1714. godine. Na svom imanju dao ju je sagraditi Frano Visković kao obiteljsku kapelicu.

Pokraj mjesta, na oko sat vremena hoda uskom stazom prema zapadu, prirodna je znamenitost – Kraljičina špilja. Ime – Kraljičina špilja, dobila je zahvaljujući legendi koja kaže da je bila dom ilirskoj kraljici Teuti, koja je vladala u 3./2. st. prije Krista. Otvor ulaza u špilju visok je nešto više od 2 m, a širok gotovo 3 m. Ambijent ove špilje je “kraljevski” – sastavljen od 5 dvorana i kanala koji ih povezuju, ukupne dužine 60 m. Neki od špiljskih prolaza još nisu u potpunosti istraženi. 

Oključna je nenaseljena, no ipak svakog ljeta ona čudesno oživi. Njene ljepote tada služe da duša i tijelo u njoj nađu svoj mir.

Ovaj video to nažalost ne može postići ali vas može potaknuti da je posjetite. Barem jednom! Film by kucanamoru.eu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se svidjeti